Harjoittele elvytystä nukkejen avulla

Ensiaputaidot eli EA-taidot ovat tärkeä oppi jokaiselle ihmiselle. Ensiapu- ja elvytystaidot ovat kansalaistaidoista tärkeimmät, mutta monet tahot ovat huolissaan suomalaisten elvytys- ja ensiapuvalmiuksista. Tilastojen mukaan, vain 47 prosenttia suomalaisista osaa toimia sydänpysähdystilanteessa.

Sama pätee myös moniin muihin onnettomuustilanteisiin. Euroopan tasolla keskiarvo on jopa 58 prosenttia, joten suomalaiset ovat näissä taidoissa huomattavasti jäljessä muita. Jos supistamme tarkastelualueen vieläkin pienemmäksi, kuten Pohjoismaiden tasolle, on Suomi huomattavan jäljessä naapurimaistaan.

Miksi taidot ovat ruosteessa?

Suomalaiset ovat epävarmoja omista taidoistaan ja osaamisestaan erilaisissa onnettomuustilanteissa. Koulutuksia EA-taitojen kehittämiseksi järjestetään kyllä paljon, mutta halua osallistua erilaisiin koulutuksiin ei tunnu olevan tarpeeksi. Pitäisikö siis ensiaputaitoja opettaa myös eri oppilaitoksissa?

Kyllä. Asiasta on tehty myös laaja-alainen tutkimus. Tutkimuksen mukaan, jopa jo alakouluikäiset hyötyvät ensiapukoulutuksista ja pystyvät hyödyntämään taitojaan tarpeen tullen tehokkaasti. On tärkeää, että jo pienikin lapsi osaa esimerkiksi soittaa apua, jos tilanne sitä vaatii, ja kenties myös tilanteen vaatimalla tavalla.

Harjoittelu tekee mestarin myös ensiaputaidoissa

Käytyään EA-koulutuksessa, voi omia taitojaan harjoittaa myös omatoimisesti esimerkiksi EA-nukkejen avulla. Nukeilla on yleensä autenttisen kokoinen aikuisen ihmisen ylävartalo, jonka avulla voi helposti ja realistisesti harjoitella painelu-puhalluselvytystä. Nukkea voi käyttää myös defibrillaattorin käytön harjoitteluun.

Nuken säilyttämiseen ei tarvita paljon säilytystilaa, eivätkö oheistarvikkeetkaan liialti. Myös kuljetus paikasta A paikkaan B onnistuu kätevästi. Nuket myydään yleensä kantolaukun kera. Tutustu nukkeihin ja muihin EA-tarvikkeisiin tämä linkki vie sinut pidemmälle.